Reculls economia social solidaria Maresme Fundació Unió de Cooperadors Mataró

Reculls Explora l’economia social i solidària al Maresme

La revista Reculls de les Biblioteques del Maresme dedica el seu últim número a l’economia social i solidària de la comarca. Aquesta publicació anual té com a objectiu difondre la bibliografia específica sobre temes rellevants de la zona i mostrar les accions, entitats i patrimoni que conformen el Maresme en els últims 20 anys.

En aquest número destaca un article dedicat a la tasca de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, l’Arxiu Biblioteca d’Unió de Cooperadors de Mataró i Coop Maresme. Aquestes entitats tenen un paper destacat en la promoció de l’economia social i solidària a la comarca.

En l’actualitat, el cooperativisme i l’economia social i solidària s’han convertit en teories i pràctiques alternatives viables, que s’han mostrat més sostenibles i menys susceptibles a les crisis econòmiques. Per això, és important conèixer els projectes compromesos socialment que estan duent a terme els habitants dels pobles del Maresme i la comarca en general.

Reculls economia social solidaria Maresme Fundació Unió Cooperadors de Mataró

El Maresme té una important història en el moviment obrer i sindical a Catalunya, i és a Mataró on van néixer les primeres cooperatives de l’Estat. Aquesta tradició cooperativista local ha evolucionat fins arribar a l’actualitat, on es comptabilitzen 115 cooperatives, 74 fundacions, 6 centres especials de treball, una mutualitat i més de 200 associacions amb activitat econòmica al Maresme.

L’Arxiu Biblioteca d’Unió de Cooperadors, una iniciativa de l’any 2015, és una font d’informació essencial per conèixer aquesta història i aprofundir en temes d’economia social, cooperativisme, moviment obrer, moviment social i història contemporània. Aquest arxiu disposa d’un fons de prop de 4.000 llibres, que inclouen uns 500 llibres provinents de les antigues biblioteques d’Unió de Cooperadors. A més, ofereix material gràfic divers i forma part de la Xarxa de Biblioteques Socials. També ha establert convenis d’intercanvi amb la Universitat de Barcelona, la Fundació Iluro, Llibre Viu, Llibre Actiu i diverses editorials. Així mateix, proporciona serveis de consulta i préstec, i organitza projeccions de cinema i presentacions de llibres.

Altres projectes de la Fundació Unió de Cooperadors