Fundació Unió de cooperadors de Mataró
Treballem al costat de les cooperatives i les entitats d’economia social
La Fundació esdevé una eina de futur, per treballar al costat de les cooperatives i les entitats d’economia social de la ciutat, i també per aportar un nou nòdul solidari en la xarxa d’economia social catalana.
QUÈ FEM
La Fundació Unió de Cooperadors vol ser un catalitzador de projectes i esdevenir una eina útil per afavorir la mútua coneixença, l’establiment de sinergies i el treball col·laboratiu entre les entitats d’economia social del territori, on donar a conèixer i participar en les diferents iniciatives, plataformes i xarxes de l’economia social. Actualment desenvolupem la nostra activitat principal a l’edifici històric del Cafè de Mar. Oferim:
Servei d’atenció a l’emprenedor social
Serveis per empreses i projectes en funcionament del territori
- Recolzament, assessorament i formació.
- Seminaris d’orientació i suport a projectes d’economia social.
- Assessorament en la creació de projectes d’emprenedoria social.
- Formació adaptada.
- Recolzament, assessorament i formació.
- Seminaris d’orientació i suport a projectes d’economia social.
- Assessorament en la creació de projectes d’emprenedoria social.
- Formació adaptada.
Seminaris, tallers, xerrades, formacions adaptades a diferents col·lectius
- Accions per donar a conèixer l’economia social i fer visibles les empreses i els projectes de Mataró i de la comarca del Maresme.
- Accions adreçades a escoles i instituts: Treballem els valors a les escoles per educar futurs emprenedors socials.
- Accions adreçades a les universitats: Seminaris de cooperativisme i nous models d’emprenedoria. Col·laboració amb estudis universitaris sobre el model cooperatiu.
- Accions adreçades a prescriptors: sessions adreçades a tècnics de serveis d’emprenedoria, i gestors (economistes, advocats, assessors, gestories,…)
- Activitats per afavorir la mútua coneixença, l’establiment de sinèrgies, i el treball col·laboratiu entre les entitats d’economia social del territori.
Les nostres línies estratègiques són:
Foment de l’economia social [Línia estratègica I]
Aquest és l’eix central de la tasca que desenvolupa la Fundació. Es tracta de la línia estratègica de treball que adquireix importància a mesura que la Fundació es va consolidant. Les accions d’aquesta línia estan destinades a fomentar i promocionar l’economia social com a forma d’organització democràtica de les persones agrupades amb finalitats econòmiques.
El Foment de l’economia social és un títol força ampli que agrupa la majoria de les accions a desenvolupades per la Fundació. Per fer front a aquesta amplitud de conceptes s’estructura aquesta línia estratègica a partir de quatre programes sobre els quals pivota tota l’activitat:
Memòria històrica
Accions destinades a recuperar la memòria històrica respecte el que ha estat el cooperativisme per a la ciutat. En aquest programa es convoca la Beca d’investigació Joan Peiró
Recolzament formatiu a entitats d’economia social
La formació és una eina i no una finalitat en si mateixa. Per tant, es procura fer accions formatives el disseny de les quals es faci conjuntament amb el públic potencial al qual es dirigeix aquesta formació
Divulgació del cooperativisme
En aquest programa s’emmarquen les accions dirigides al terreny dels valors. És a dir a la divulgació del cooperativisme i la responsabilitat social davant altres valors com pot ser la competència
Assessoraments
La Fundació treballa al costat de les entitats d’economia social de la ciutat. Un acompanyament que es pot fer a partir del seu naixement, per les noves, o en aquelles necessitats que aquestes entitats expressin. Igualment s’assessora a l’Ajuntament en el disseny d’accions de foment de l’economia social
Projecció i xarxes [Línia estratègica II]
La feina a desenvolupar en aquest àmbit és, per definició, una tasca continuada però que té una importància central en les primeres passes que fa la Fundació. Es tracta doncs, de posicionar-la en les diferents xarxes de treball d’àmbit econòmic i cooperativista, procurant sumar sinergies amb iniciatives existents.
Si en el món del cooperativisme existeix una important diversitat de xarxes i espais d’intercanvi, quan es trasllada la mirada a l’Economia Social en general el ventall s’amplia considerablement. Es tracta doncs, de detectar quins són els espais i quines les xarxes en els quals, donada l’amplia definició de la Fundació, aquesta pot aportar-hi alguna cosa.
Un cop la Fundació es consolidi en la seva activitat i comenci a gaudir de coneixement i reconeixement de l’entorn més immediat, caldrà fer les accions necessàries per tal que el seu posicionament faci un salt qualitatiu, de manera que la seva projecció tingui un abast cada cop major.
Gestió del patrimoni al servei de l’economia social [Línia estratègica III]
En aquesta línia s’emmarquen totes les accions entorn al patrimoni, sota el criteri de preservar patrimoni de la Unió de Cooperadors, de manera que es posi al servei del foment de l’economia social, d’acord amb els seus principis històrics.
Cal tenir present que l’explotació del patrimoni és el principal ingrés que té la Fundació, i per això la gestió que se fa té més o menys repercussions per al foment de l’economia social. Així doncs, com que la dotació immoble és limitada, el que cal és aconseguir un efecte multiplicador en les accions que s’hi desenvolupen i en el rendiment que se’n treu.
PLA ESTRATÈGIC
El Pla Estratègic d’Economia Social i Solidaria de Mataró ha estat impulsat per l’Ajuntament de Mataró i s´ha elaborat de forma participativa amb la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, l’Ateneu Cooperatiu del Maresme (Coop Maresme), la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus, així com amb el teixit d’empreses i entitats cooperatives (representat per Can Fugarolas).
El PEESS es va començar a implementar la tardor del 2021 i té com a principal objectiu continuar donant suport als projectes de l’ecosistema que ja existeixen i començar a desplegar l’espai de governança conjunta a través de la Taula de l’ESS de Mataró.