Coop Micaela guanya el guardó Pepa Maca 2021

Una cooperativa de dones migrades de l’àmbit de la llar i les cures guanya la Pepa Maca 2021

La cooperativa de dones migrades Coop Micaela ha guanyat el guardó Pepa Maca 2021, promogut per Coop Maresme, en reconeixement a la seva aposta per una iniciativa econòmica que promou la presa de decisions horitzontals i que afronta les necessitats de forma integral des d’una perspectiva feminista. La cooperativa està formada per dones migrants de la comarca del Maresme que són treballadores de la llar i les cures i que reivindiquen la seva lluita per acabar amb l’explotació que viuen les treballadores essencials, especialment les migrants en situació irregular.

La cooperativa es va constituir com a col·lectiu l’any 2020 en un context de crisi sociosanitària, amb el suport tècnic de Coop Maresme. A través del model cooperatiu i en el marc de l’economia social i solidària, Coop Micaela es posiciona en contra de la mercantilització del sector de la llar i les cures, amb la finalitat d’humanitzar tant les usuàries com les treballadores que estan al servei de la vida de les persones.

Coop Micaela és un projecte d’economia social, feminista, anticapitalista i antiracista que defensa el respecte cap als drets de les treballadores de la llar i les cures i el reconeixement de la seva feina per part de les administracions i les associacions territorials. Els altres dos projectes finalistes en la convocatòria van ser El Monocle, un projecte audiovisual i de comunicació social format per joves estudiants que està treballant per constituir-se com a cooperativa, i La Montnegre, una cervesera artesana de l’Alt Maresme formada per socis de Calella i Canet de Mar.

El guardó Pepa Maca està valorat en tres mil euros i inclou un acompanyament formatiu des de Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu del Maresme. El jurat del premi, format per representants de les entitats agrupades de l’Ateneu, va posar de manifest la dificultat d’escollir el projecte guanyador per la vocació transformadora d’aquests. La III Nit del Cooperativisme (#NitCoop2021) es va celebrar a l’espai icònic del cooperativisme de la ciutat, el Pati del Cafè Nou de Mataró, on es va poder degustar la cervesa artesana de La Montnegre.