Gestió del patrimoni al servei de l’economia social
El Cafè de Mar és un espai històric i emblemàtic del cooperativisme mataroní
D’acord amb els seus principis històrics el patrimoni de la Unió de Cooperadors, està al servei del foment de l’economia social.
GESTIÓ DEL PATRIMONI
En aquesta línia s’emmarquen totes les accions entorn al patrimoni, sota el criteri de preservar patrimoni de la Unió de Cooperadors, de manera que es posi al servei del foment de l’economia social, d’acord amb els seus principis històrics.
Cal tenir present que l’explotació del patrimoni és el principal ingrés que té la Fundació, i per això la gestió que se fa té més o menys repercussions per al foment de l’economia social. Així doncs, com que la dotació immoble és limitada, el que cal és aconseguir un efecte multiplicador en les accions que s’hi desenvolupen i en el rendiment que se’n treu.
CAFÈ DE MAR
El Cafè de Mar és un espai històric i emblemàtic del cooperativisme mataroní, inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i es troba dins el Catàleg Municipal Artístic Arquitectònic i el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró. Va ser construït l’any 1926 i és obra de l’arquitecte Lluís Gallifa Grenzner. Edifici de propietat municipal rehabilitat l’any 2008, des de 2014 està cedida la seva gestió a la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.
El Cafè de Mar va ser l’espai de reunió de la cooperativa de consum de pescadors La Marítima (1867), una de les entitats participants de la creació de la Unió de Cooperadors de Mataró (1927) i la seva sucursal número 2. Aquesta Unió va contribuir a la vida educativa i cultural de la ciutat i va adquirir un patrimoni cooperatiu que durant la dictadura franquista va ser espoliat de forma fraudulenta al moviment cooperativista mataroní. Durant molts anys, l’edifici va estar abandonat.
Amb la creació l’any 2005 de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, es van posar les bases per a la recuperació de l’immoble. L’abril de 2008 es va reinaugurar després d’una inversió d’1,7 milions d’euros que va permetre la seva rehabilitació total i que va incloure la urbanització dels entorns exteriors, esdevenint la seu temporal dels Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’edifici va tornar a mans cooperatives l’any 2011 com a nova seu de la Fundació Unió de Cooperadors i va reobrir-se al públic el juny de 2014 amb un servei de cafeteria i restaurant que actualment ofereix la cooperativa L’Ariet SCCL. A la planta baixa, també hi ha una sala d’actes a disposició de la ciutadania. A la primera planta de l’edifici, hi ha oficines i un Viver d’empreses d’economia social. També hi ha situada la seu de Coop Maresme – Ateneu Cooperatiu del Maresme
ALTRES ESPAIS
Locals de l’antiga Oficina Central, sucursal número 4 de la Unió de Cooperadors de Mataró
Aquests locals situats al Camí Ral, números 260-262, van ser la seu de l’Oficina Central (sucursal número 4 de la Unió de Cooperadors de Mataró), i abans ho havia estat de la “Protectora Mataronense”. A la planta baixa hi havia situat el magatzem central de les altres botigues de la Unió de Cooperadors. També hi havia una sala de reunions, biblioteca, els serveis d’administració i secretaria de la Unió. En aquests locals es fabricaven alguns articles que després es venien a les diferents sucursals. Van ser alguns dels locals que formaven part del patrimoni de la Unió de Cooperadors, que de forma fraudulenta van passar a mans alienes al cooperativisme de la ciutat durant la dictadura franquista. Les mobilitzacions populars i el suport de l’Ajuntament de Mataró van aconseguir recuperar el local per al moviment cooperativista mataroní. La finca original va ser enderrocada i es va remodelar la zona l’any 2010. Actualment, els locals resultants de la reparcel·lació són propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.
Local de l’antiga cooperativa “La Estrella Mataronesa”, sucursal número 5 de la Unió de Cooperadors de Mataró
Aquest local situat al carrer Meléndez Valdés, número 15, va ser la seu de la cooperativa “La Estrella Mataronesa” (sucursal número 5 de la Unió de Cooperadors de Mataró), resultat de la fusió de “La Estrella” i “La Mataronesa” el 1936. Construït l’any 1925, a la planta baixa hi havia una botiga de queviures i bodega, mentre que al primer pis hi havia un cafè i una biblioteca. Abandonat durant anys, durant la dècada de 1980 la Unió de Cooperadors va portar a terme la campanya de la joguina en les dates properes a les festes nadalenques. Va ser un dels locals que formaven part del patrimoni de la Unió de Cooperadors de Mataró, que de forma fraudulenta van passar a mans alienes al cooperativisme de la ciutat durant la dictadura franquista. Les mobilitzacions populars i el suport de l’Ajuntament de Mataró van aconseguir recuperar el local per al moviment cooperativista mataroní. La finca original va ser enderrocada i es va construir el nou edifici l’any 2010. Actualment, el local de la planta baixa és propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.
Locals de l’antic Economat del Centre Federalista Radical, sucursal número 3 de la Unió de Cooperadors de Mataró
En aquest solar situat al carrer Palmarola, número 3 / carrer Deu de Gener, número 6, hi havia els locals de l’Economat del Centre Federalista Radical, sucursal número 3 de la Unió de Cooperadors de Mataró. En l’accés situat al carrer Palmerola número 3 hi havia la botiga de queviures, mentre que al del carrer Deu de Gener 6 hi havia una botiga de roba, perfumeria i joguines. El magatzem estava situat a la part interior, on s’ajuntaven ambdós edificis, i també hi havia sales de reunions i biblioteca. Van ser alguns dels locals que formaven part del patrimoni de la Unió de Cooperadors, que de forma fraudulenta van passar a mans alienes al cooperativisme de la ciutat durant la dictadura franquista. Les mobilitzacions populars i el suport de l’Ajuntament de Mataró van aconseguir recuperar el local per al moviment cooperativista mataroní. Actualment, el solar és propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.
Locals de l’antiga cooperativa “La Portorriquenya” o “La Riquenya”, sucursal número 1 de la Unió de Cooperadors de Mataró
Aquest local situat al carrer Cristina, números 23-29, va ser la seu de la cooperativa “La Riquenya” o “Portorriquenya”, sucursal número 1 de la Unió de Cooperadors de Mataró. Al local hi havia una botiga de queviures, mentre que al pis superior hi havia una sala de reunions i la biblioteca Va ser un dels locals que formaven part del patrimoni de la Unió de Cooperadors, que de forma fraudulenta van passar a mans alienes al cooperativisme de la ciutat durant la dictadura franquista. Les mobilitzacions populars i el suport de l’Ajuntament de Mataró van aconseguir recuperar el local per al moviment cooperativista mataroní. La finca original va ser enderrocada i es va construir el nou edifici l’any 2010. Actualment, el local de la planta baixa és propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.
Local de la Cooperativa de Vivendes de la Unió de Cooperadors de Mataró
Aquest local situat al carrer del Poeta Josep Punsola, números 36-38 va ser propietat de la Cooperativa de Vivendes de la Unió de Cooperadors de Mataró, continuadora de la delegació a Mataró de la Cooperativa de Vivendes Laye. Quan es va construir de forma cooperativa aquest bloc de pisos, inaugurat l’any 1969, el local va funcionar com a supermercat cooperatiu, tot i que hi podia comprar tothom, no només les persones associades. S’hi venia de tot: carn, verdura i productes envasats. Va gaudir de molt d’èxit, perquè fou dels primers supermercats de Mataró. Amb l’arribada de les grans superfícies, decaigué i es tancà. L’any 2002 la Cooperativa de Vivendes va cedir aquest local a la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, incorporant-lo així al patrimoni històric recuperat del cooperativisme de la nostra ciutat. Entre el 2008 i el 2014 l’Ajuntament de Mataró hi va situar una part de l’Escola d’Adults de Can Noè.
HISTÒRIA
Patrimoni 7. Creació, espoli i recuperació del patrimoni cooperatiu de Mataró
El documental Patrimoni7 és una iniciativa de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró amb la producció audiovisual de Clack i el suport del Memorial Democràtic.
La recuperació del patrimoni cooperatiu a Mataró
Article de Margarida Colomer, publicat a la revista Felibrejada al setembre de 2016