impuls de l’habitatge cooperatiu a Mataró

Impuls de l’habitatge cooperatiu a Mataró

L’Ateneu Cooperatiu CoopMaresme, Bloc Cooperatiu i La Dinamo organitzen un cicle de tres sessions com a impuls de l’habitatge cooperatiu a Mataró
Aquest primer acte, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró, tindrà lloc el dilluns 9 d’octubre a les 18.30 h al Cafè de Mar (Santa Rita 1, 08301 Mataró).

En aquesta primera sessió divulgativa i de sensibilització, des de la fundació La Dinamo explicaran les principals característiques de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, un model d’accés a l’habitatge no especulatiu, inclusiu i sostenible, de propietat col·lectiva. Un dels temes que tractarà la sessió serà explicar les passes que ha de fer un grup per l’impuls de l’habitatge cooperatiu a Mataró i alhora es presentaran experiències d’èxit i projectes que s’estan duent a terme.

Aquesta sessió es dividirà en tres parts. A les 18.30 h arrencarà amb una breu presentació a càrrec de l’Ateneu Coopmaresme i el Bloc Cooperatiu; a les 18.45 h serà el torn de la xerrada a càrrec de La Dinamo; i a partir de les 19.45 h arribarà el torn de preguntes i de resolució de dubtes.


L’habitatge cooperatiu: un model internacional en creixement a Catalunya

Tot i que a Mataró encara no s’hi poden trobar exemples del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, però a tot Catalunya existeixen més de 30 projectes en fase de promoció o convivència, que sumen un total de més de 650 habitatges. Les experiències més conegudes són a Barcelona, fruit de la col·laboració amb l’Ajuntament, que ha proporcionat sòl públic per a tirar endavant promocions com ara La Borda (Sants), La Balma (Poblenou), Cirerers (Roquetes), Princesa49 (El Born), La Xarxaire (Barceloneta) o La Chalmeta (La Marina del Prat Vermell).

Arreu de Catalunya també hi ha d’altres administracions locals que estan apostant per aquest model com una eina més dels seus plans d’habitatge. Municipis com Palamós, Lleida, Manresa, Valls, Palafrugell o Calonge estan cedint sòl públic o col·laborant a mobilitzar sòl privat a cooperatives per a desenvolupar els seus projectes d’habitatge. Els projectes d’habitatge cooperatiu contribueixen a ampliar el parc d’habitatge públic en tant que les membres han de complir amb els requisits d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) de cada municipi. Són projectes més participatius, assequibles i sostenibles socialment i econòmicament. També contribueixen a impulsar l’economia social i solidària d’un territori fent xarxa entre cooperatives i creant economies locals.

Bloc Cooperatiu

Bloc Cooperatiu és una cooperativa mixta de consum i habitatge de Mataró i creu fermament amb aquest model de tinença d’habitatge que fomenta els valors de l’economia social i solidària. La implantació d’aquest tipus de projectes a la ciutat forma part dels objectius de la cooperativa.

Més projectes de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró