Cicle formatiu Comunitats Energètiques Locals i Cooperativisme: Un Camí Cap a la Sostenibilitat Energètica Fundació Unio de Cooperadors

Cicle formatiu Comunitats Energètiques Locals i Cooperativisme

Cicle formatiu Comunitats Energètiques Locals i Cooperativisme: Un Camí Cap a la Sostenibilitat Energètica

Les Comunitats Energètiques Locals (CEL’s) i el cooperativisme són dos conceptes que, quan es combinen, poden tenir un impacte profund en la transició cap a un sistema energètic més sostenible i descentralitzat. A través d’un cicle formatiu proporcionat per Hobest i Facto, es busca difondre i aprofundir en aquesta relació, oferint una oportunitat per als interessats en comprendre millor aquest àmbit i participar-hi de manera més activa.

Comunitats Energètiques Locals: L’arrel de la Sostenibilitat Energètica

Les Comunitats Energètiques Locals (CEL’s) són una resposta innovadora als reptes que planteja l’actual sistema energètic. Aquestes comunitats estan formades per un grup de persones, empreses o institucions que es reuneixen per generar, consumir i gestionar energia de manera conjunta. La seva finalitat és promoure la producció d’energia renovable, l’eficiència energètica i la participació ciutadana en la toma de decisions relacionades amb l’energia.

Les CEL’s busquen reduir la dependència d’energies fòssils, promoure l’ús d’energies netes i, al mateix temps, proporcionar beneficis econòmics i ambientals a les comunitats locals. Aquesta visió s’ajusta perfectament als principis cooperatius, que posen l’èmfasi en la propietat col·lectiva, la participació democràtica i la distribució equitativa dels beneficis.

Cooperativisme: El Pilar de les Comunitats Energètiques Locals

El cooperativisme és un model econòmic i social basat en la propietat i la gestió democràtica de les empreses per part dels seus membres. Les cooperatives operen en una àmplia gamma de sectors, incloent-hi l’energia. Així, les cooperatives energètiques s’han convertit en un vehicle essencial per a la creació i operació de CEL’s.

Les cooperatives energètiques, en aquest context, ofereixen una plataforma per a les comunitats locals per aconseguir el control sobre la seva pròpia producció i consum d’energia. Els membres d’aquestes cooperatives tenen veu i vot en les decisions relacionades amb l’energia, i els beneficis es distribueixen equitativament entre els socis.

L’Esdeveniment Formatiu: Una Oportunitat d’Aprenentatge

Per a aquells interessats aprofundir en aquesta relació entre CEL’s i cooperativisme, els esdeveniments formatius organitzats per Hobest i Facto són una oportunitat única. El Cicle formatiu Comunitats Energètiques Locals i Cooperativisme proporciona una plataforma per a adquirir coneixements fonamentals sobre com funcionen les cooperatives i com es poden aplicar a la creació i gestió de CEL’s.

“Introducció a les comunitats energètiques locals (CEL’s) i cooperativisme”, programat per al 8 de novembre de 16 a 18h, ofereix una visió general de com les CEL’s i les cooperatives s’entrellacen i com aquesta simbiosi pot accelerar la transició cap a un sistema energètic més sostenible i democràtic. Podeu trobar més informació i registrar-vos a aquest enllaç.

“Funcions i responsabilitats legals. Què implica ser soci d’una Comunitat Energètica Local (CEL’s)”, programat per al 22 de novembre de 16 a 18h, ofereix una oportunitat per entendre les responsabilitats i els beneficis que implica ser membre d’una CEL. Aquesta sessió també cobrirà els aspectes legals i normatius que afecten aquestes iniciatives. Podeu obtenir més informació i registrar-vos a aquest enllaç.

Altres projectes de la Fundació