Trobada pols cooperatius cafè de mar Fundació unió de cooperadors de Mataró

Cafè de Mar a la Trobada de Pols Cooperatius

El Cafè de Mar va participar a la Trobada de Pols Cooperatius de Catalunya, que es va celebrar a Tarragona, a la seu de La Teulada.

En aquesta trobada, es va destacar la importància d’analitzar altres experiències cooperatives europees per marcar nous reptes a nivell català. Es va posar especial èmfasi en les estratègies de governança dels pols cooperatius, amb exemples concrets d’altres països com França i Itàlia.

Ivan Miró, de la Comunal de Sants, va compartir els aprenentatges adquirits pel seu col·lectiu en matèria de governança. A més, va fer referència a altres exemples destacats d’altres països europeus.

D’altra banda, Guernica Facundo va destacar la diversitat de projectes i d’intercooperació observats en els Pols Cooperatius d’Irun, Zaragoza i Madrid. Va subratllar la importància de detectar les necessitats del territori per obrir noves iniciatives col·lectives i desenvolupar models de governança adequats.

Aquesta trobada va representar una oportunitat única per al Cafè de Mar per intercanviar experiències, aprendre de casos d’èxit i reforçar el projecte del nou espai de cotreball i el futur Pol Cooperatiu de Mataró.

La Teulada, la xarxa cooperativa de Tarragona

La Teulada Tarragona és una xarxa cooperativa d’organitzacions de l’economia social i solidària de Tarragona. Treballen per una Tarragona més transformadora, sostenible i millor per viure, fomentant la cooperació i el suport mutu entre les seves entitats membres. La seva missió inclou la resolució de necessitats col·lectives de la ciutat i el reforçament del moviment de l’economia social i solidària. A més, impulsen la transició ecosocial, promocionant escenaris que prioritzen la sostenibilitat i la justícia socioeconòmica.

El seu espai físic ofereix 160m² d’instal·lacions compartides, incloent taules de treball, sales de reunions, un taller de bicicletes, cuina i bany adaptat, proporcionant un entorn ideal per a la col·laboració i el desenvolupament de projectes conjunts.

Entre les organitzacions membres de La Teulada Tarragona es troben iniciatives com ACTUA, ASSOCIACIÓ ARIADNA, CUENTROPÍA, EL FAR COOPERATIU, ENTRA, FORMACIÓ I TREBALL, GAMLAB, INSTA, L’ESCAMOT, ASSOCIACIÓ QUILÒMETRE ZERO i SOCA-REL, que abasten àmplies àrees d’actuació com la cooperació social, la promoció cultural, la comunicació, l’educació, la sostenibilitat ambiental, el dret ambiental, la mobilitat activa, l’agroecologia i molts altres àmbits, tot treballant per promoure un canvi social positiu a la comunitat.

Xarxa de Pols cooperatius de Catalunya

Els pols cooperatius i d’economia social i solidària (ESS) són agrupacions d’entitats, principalment cooperatives, que es concentren en un territori específic al voltant d’espais físics i fomenten dinàmiques d’intercooperació. Aquesta col·laboració té com a objectiu reforçar la seva viabilitat tant social com empresarial, així com facilitar la creació de nous projectes col·lectius. Des del 2016, diverses entitats han estat treballant en el desenvolupament d’una xarxa de pols cooperatius compromesos amb l’ESS.

Els principals objectius d’aquesta iniciativa són enxarxar els vuit pols cooperatius i d’ESS, millorar la gestió dels espais en termes econòmics, tècnics, ambientals i tecnològics, i ampliar la xarxa tant a nivell local com nacional i europeu.

Altres Projectes de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró