Beca Joan Peiró de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró

La beca està dotada amb 3.000 euros i el guanyador té un any per elaborar el treball de recerca

Aquesta Beca te l’objectiu de fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer.

BECA JOAN PEIRÓ

La Beca Joan Peiró va néixer l’any 2006 a iniciativa de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró amb l’objectiu de fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. La beca porta el nom de l’insigne sindicalista i polític, mataroní d’adopció, Joan Peiró i Belis, nascut a Sants (Barcelona) el 1887. Va ser secretari general de la CNT en els anys 20 i ministre d’Indústria durant la Segona República Espanyola. Peiró va morir afusellat per les autoritats franquistes el 24 de juliol de 1942, a Paterna (València). 

La primera convocatòria va tenir lloc l’any 2006 i va premiar Miguel Garau Rolandi i Enrique Tudela Vàzquez pel treball de recerca “Fabricant cultura – La contribució de “Cristalleries de Mataró” a la cultura obrera i popular de la ciutat de Mataró. (1920-1936 )”.

La següent convocatòria no es va poder celebrar en les dates previstes i l’any 2009 es va decidir que la dotació econòmica corresponent es traslladaria per a la convocatòria que es faria al 2011, motiu pel qual es van atorgar dues beques enlloc d’una: “Experiències del passat, projectes de futur; organitzar el treball cooperativament”, presentat per Elba Salas Mansilla i David Andreu Solà i “Mataró Cooperatives, passat, present i futur”, presentat per Carme Díaz Corral. A més, el 2012 es va celebrar l’Any Internacional del Cooperativisme. El treball de Mansilla i Andreu es va editar en un documental en format DVD sota el títol “Territori Cooperatiu”.

La tercera convocatòria va tenir lloc l’any 2014, de la qual van resultar guanyadors Jordi Ibarz Gelabert i Martín Iturralde Valls, pel seu treball “Gent del vidre. Un segle de cooperativisme en la fabricació del vidre de Catalunya. 1890-1990”.

El treball final va donar lloc al llibre “Gent de vidre. El cooperativisme vidrier a Catalunya. 1890-2010”, editat per lcaria. Més informació aquí: https://icariaeditorial.com/archivo/libros.php?id=1699

La guanyadora de la quarta beca (2016-2017) va ser Mariona Zamora Juan, amb el projecte “Emprenedoria cooperativista, desenvolupament local i governança democràtica a la comarca del Maresme. Una aproximació des de la perspectiva de gènere”.
El guanyador de la cinquena beca (2019-2020) va ser Diego Sáez Ujaque, amb el projecte “Les cooperatives d’habitatge a Mataró (1965-1990). Expansió i consolidació de la ciutat?”.

La beca està dotada amb 3.000 euros i el guanyador té un any per elaborar el treball de recerca..